Tenea-Logo-diapTenea-Logo-diapTenea-Logo-diapTenea-Logo-diap
  • Home
  • Wat ons bijzonder maakt
  • Onze visie op leiderschap
  • Leadership assessment
  • Waarden analyse
  • Zelf-evaluaties
  • Voor deelnemers
  • Team en netwerk
  • Nieuws en events
  • Contact
  • English
  • Home
  • Wat ons bijzonder maakt
  • Onze visie op leiderschap
  • Leadership assessment
  • Waarden analyse
  • Zelf-evaluaties
  • Voor deelnemers
  • Team en netwerk
  • Nieuws en events
  • Contact
  • English
✕
Artikel in het NRC
30 juni 2021
TEN, TENEA en Whyz worden partner van Lincoln en sluiten zich aan bij het internationale collectief The Talent Club
11 januari 2023
Gepubliceerd door Tabitha Kortman op 2 maart 2022

Het geheim achter sterke leiderschapsteams


Een optimaal functionerend team of continu wrijving in de directie?

Stel, alle directieleden beschikken over de juiste achtergrond, skills en kennis en toch loopt het niet. Het team versterkt elkaar niet, er is vaak wrijving, men is het niet vaak eens en dat heeft impact op de effectiviteit en de resultaten. Een ongewenste situatie. Of er is juist een heel goed draaiend directieteam, RvC of RvT, met een gezonde teamdynamiek en daar komt wegens groei een vierde of vijfde teamlid bij. Hoe houd je dit team zo succesvol en dynamisch en zorg je dat dit nieuwe teamlid snel zijn of haar plek vindt?


Diversiteit

Diversiteit binnen teams is wenselijk en heeft een positief effect op zaken als creativiteit, probleemoplossend vermogen en besluitvorming. Daarbij kan men denken aan diversiteit in gender, achtergrond, leeftijd en cultuur. Daarnaast is een goede mix van eigenschappen die elkaar versterken van belang, zoals initiators en mensen die afmaken, mensen met lef en mensen die de risico’s zien. En uiteraard is de ‘fit’ met de rol essentieel; de mate waarin het teamlid beschikt over de kwaliteiten die nodig zijn voor de functie. Dit zijn zaken die allemaal (relatief) gemakkelijk te toetsen zijn. Maar dan komen we op een minder zichtbaar, maar zeer cruciaal punt als het gaat om het definiëren van succesvolle leiderschapsteams.

Het is een element dat bepaalt of alle kwaliteiten van de individuele teamleden tot hun recht komen en het leiderschapsteam uiteindelijk daadwerkelijk op een duurzame en positieve manier de gewenste resultaten behaalt.


Sterke leiderschapsteams:

We hebben het hier over professionele waarden. Ieder mens hecht in meer of mindere mate aan bepaalde waarden: zaken die belangrijk voor hen zijn en die voor een deel hun gedrag bepalen. Deze gaan onder andere over wat je in sociaal opzicht belangrijk vindt in de omgang met anderen, wat je in de werkcontext prettig en belangrijk vindt, welke eisen je aan uitkomsten en kwaliteit stelt en hoe graag je zichtbaar bent.

Teams waarbij de individuele teamleden een sterke overeenkomst in hun professionele waarden hebben, presteren beter. Teamleden ervaren een hoge tevredenheid met hun werk en een sterke commitment aan de organisatie. Er bestaat meer synergie en er vindt minder ongewenst verloop plaats. De ‘person-group-fit’ is hoog. Dit betekent dat de teamleden op een zelfde manier naar de omgeving kijken en dezelfde dingen belangrijk vinden. Hierdoor kunnen zij het over de grote onderwerpen snel eens zijn en een heldere lijn uit zetten. Dat betekent overigens niet dat er geen inhoudelijke discussies kunnen bestaan. Juist wanneer ook de diversiteit in een team geborgd is, zal er vanuit verschillende perspectieven naar vraagstukken worden gekeken. Maar doordat men hetzelfde belangrijk vindt, zal daar in elk geval geen wrijving over ontstaan en dient discussie vooral om elkaar scherp te houden. Goed dus voor de effectiviteit en de resultaten van het team.


Geen overeenkomst in waarden

Ook wanneer de waarden niet geheel overeenkomen binnen het team is het goed om dit te weten. Wanneer de professionele waarden van een potentieel nieuw teamlid sterk afwijken van de waarden (en hiermee de cultuur) van een team, bestaat het risico dat iemands individuele kwaliteiten niet tot hun recht komen en er onbegrip of verdeeldheid ontstaat. Dit hoeft niet direct een ‘showstopper’ te zijn. Bewustzijn van de verschillen maakt het gemakkelijker om een bepaald standpunt in een context te plaatsen. Je weet dan waar iemands overtuiging vandaan komt. Hierdoor is het gesprek onderling gemakkelijker aan te gaan. Maar met dezelfde professionele waarden is het uiteraard veel eenvoudiger om een heldere lijn uit te zetten en een eenduidig beeld naar buiten te creëren. De verschillen in professionele waarden moeten niet te ver uiteenlopen.


Minder tastbaar, zeer cruciaal

Het is dus heel goed om te weten wat de waarden van een bestaand team zijn en hier bij de selectie van nieuwe teamleden aandacht aan te besteden. Nieuwe leden die op waardenniveau een sterke fit met het team hebben vinden snel aansluiting en er gaat in de samenwerking minder tijd verloren aan wrijving en gedoe. Inzicht in de waarden van een team helpt bij het maken van de juiste keuzes bij het zoeken en aanstellen van nieuwe teamleden. Het is een duurzame insteek voor het bouwen aan sterke leiderschapsteams. Individuele waarden en teamwaarden zijn goed vast te stellen, op een laagdrempelige wijze. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met ons op

Deel

Related posts

19 februari 2021

Deze zes leiderschapskwaliteiten maken nu het verschil


Lees meer
21 december 2020

TENEA: terug naar de basis


Lees meer
18 maart 2020

Een bizar assessment


Lees meer

Contact

Sophialaan 12
1075 BR Amsterdam

T. 020-22 683 10
E. assessments@tenea.nl

Social media

Links

Algemene voorwaarden
Privacy statement
© 2021 TENEA. All Rights Reserved.